tip 7-1-2008

είσαστε στο ubuntu και θέλετε να αλλάξετε το κωδικό ενός χρήστη ή πιο συγκεκριμένα του root (πράγμα ριψοκίνδυνο αν χρησιμοποιείται κι από άλλα χεράκια ο υπολογιστής); πώς θα γίνει αυτό;

μέσω του λογαριασμού τον χρήστη διαχείρησης ή αλλιώς administrator (που διαφέρει σε δικαιώματα από εκείνου του root αν και μοιάζουν) ακολουθείτε την εξής διαδρομή:

σύστημαδιαχείρηση συστήματοςχρήστες ομάδες

όπου ανοίγει ένα παράθυρο με όλους τους χρήστες (συμπεριλαμβανομένου και του root). εκεί ως administrator μπορείτε να κάνετε ότι αλλαγές θέλετε στις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά των χρηστών (αλλαγή κωδικών, δικαιώματα κτλ).

αυτό μου χρησίμευσε στην περίπτωση που δεν ήξερα τον κωδικό του root και όπου δεν μπορούσα να πραγματοποιήσω κάποιες αλλαγές στο σύστημά μου χωρίς την ύπαρξή του. οπότε η λύση ήταν απλή. τον άλλαξα (δεν χρειάζεται να γνωρίζεις τον προϋπάρχον κωδικό).

note Για όποιες αλλαγές στη διαχείρηση συστήματος μας ζητείται πάντα ο κωδικός administrator ακόμη κι αν βρισκόμαστε σε αυτόν.

11 Responses to tip 7-1-2008

 1. Ο/Η John TIkis λέει:

  Χριστέ και παναγιά!!!
  Μιλάς σοβαρά τώρα; Μπορείς να αλλάξεις κωδικό root χωρίς να είσαι root; Συγχωρεσέ με φίλε μου αλλά αν και 10(περίπου) χρόνια λινουξάς τέτοιο έγκλημα δεν ξανάδα!!! Είχα ακούσει πως στο Ubuntu κάνουν αλχημείες αλλά δεν ήξερα ότι τα έχουν διαλύσει όλα.

  Γενικά να σε πληροφορήσω πως αυτό θεωρείται τουλάχιστον εγκληματικό από θέμα ασφάλειας. Τουλάχιστον για τους linux geeks.

  Επίσης σε όλα τα άλλα λίνουξ(προφανώς εκτός των Ubuntu) ο root ΕΙΝΑΙ ο administrator, τώρα τι έχουν κάνει αυτοί της Canonical μάλλον δεν θέλω να ξέρω.

  Συνέχισε να γράφεις, είναι ενδιαφέρον να βλέπει κάποιος από την ματιά ενός απλού χρήστη.

 2. Ο/Η cortlinux λέει:

  Συμφωνούμε ότι είναι εγκληματικό ή μάλλον περίεργο. Πιο πολύ περίεργο μάλλον.

  To περίεργο ήταν επίσης ότι στην κονσόλα το πάνω χέρι το έχει o root ενώ στην εγκατάσταση ενημερώσεων κτλ o administrator.

  Αυτό που με παραξενεύει είναι η σχέση ιεραρχία τους. Ίσως κι εγώ να μην την καταλαβαίνω εντελώς.

  Όταν αναφέρω administrator εννοώ το πρωτεύον λογαριασμό που δημιουργούμε με την εγκατάσταση ενός συστήματος. Κανένας άλλο λογαριασμός δεν μπορεί να τον αλλάξει (πλην του ιδίου του root φυσικά).

  προσθέτω την παρακάτω παραπομπή από το forum του ubuntu

  καθώς και του αντίστοιχου post του greektvgeek
  το οποίο τα δείχνει και πιο αναλυτικά και μεθοδικά 😉

  Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια 🙂

 3. Ο/Η John Tikis λέει:

  Thanks για τα links. Άμα δεν τα έχεις καταλάβει εσύ μία, εγώ δεν τα έχω καταλάβει 10.

  Θα σου πω όμως τα εξής. Άμα θες να έχεις πολλά layers ασφάλειας, τόσα ώστε ο root να έχει ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ όρια, τότε ενεργοποιείς το SELinux, το patch της NSA που έχει φτιάξει για το λίνουξ. Είναι για mission-critical applications και όχι for the faint hearted! Δύσκολο για administration αλλά παρανοικά ασφαλές.

  Το Ubuntu προσπαθεί να αντιγράψει/ακολουθήσει τραγικά το MacOSX. Το κακό είναι ότι πολλοί το υποστηρίζουν. Χαίρομαι που το λίνουξ γίνεται περισσότερο γνωστό λόγω Ubuntu, αλλά δίνει λάθος μήνυμα. Δεν είναι ένα καλύτερο Λίνουξ ή λειτουργικό σύστημα, αλλά ένα σύστημα για αυτούς που θέλουν να αντικαταστήσουν το XP/Mac τους με κάτι άλλο.

  Με τα πολλά δεν είναι κακό κάποιος έμπειρος να χρησιμοποιεί Ubuntu, αλλά είναι πολύ κακό για κάποιον αρχάριο που θέλει να μάθει Λίνουξ. Μαθαίνει λάθος πραγματα. Τι να κάνουμε όμως, οι τύποι έχουν καλό μαρκετινγκ.

  Χαιρετώ

 4. Ο/Η koulpa λέει:

  Προσχώρησα για λίγο στο ubuntu (7.1 αυτή τη φορά..) βιαίως.. αναπόδιασαν τα win και ςτα ξαπόστηλα για λίγο.. το θέμα είναι ότι νομίζω ότι (αν αφαιρέσουμε τη δυνατότητα ασύρματης δικτύωσης που δε αξιώθηκα ακόμα να χρησημοποιήσω) στην αρχική εγκατάσταση είναι πιό βαρύ και κάνει λιγότερα (πχ δε βλέπω ακόμα βιντεάκια στα μπόγκς.. ούτε dvd..) από την προηγούμενη έκδοση (πριν κανα δυό χρόνια)..:):)
  Όσο για την ασφάλεια αναγκαίο κακό αλλά δε μπορώ να τη χωνέψω..:):)
  Την καληνύχτα μου:):)

 5. Ο/Η cortlinux λέει:

  John Tikis
  Την διανομή αυτή δεν την γνωρίζω και θα την ψάξω.
  Απλά νομίζω ότι στην νοοτροπία του linux είναι πολύ φυσιολογική και η ύπαρξη των διαφόρων διανομών. Δηλαδή κάποια είναι καλή για το ένα, κάποια καλή για το άλλο. Κάποια τέλεια δεν νομίζω να υπάρξει. Ποιο σταθερή νομίζω ότι θεωρεί η slack αλλά βάλε ένα απλό χρήστη να την κάνει απλά εγκατάσταση. Θα τον έχεις κάνει να τον μισήσει τον καημένο τον πιγκουίνο. Κι όχι δεν θα φταίει το slack απλά δεν ήταν για αυτόν ,τον πρωτάρη.

  Τώρα σχετικά με το ubuntu θα διαφωνήσω. Άμα θέλουμε να συνεχίσει να υπάρχει το linux δεν μπορούμε να το θέλουμε μόνο στους servers. Και στην τελική για τον απλό χρήστη δεν θα πρέπει να είναι πιο βατά τα πράγματα; Ο άλλος θέλει απλά να κάνει την δουλειά του όχι να τρέχει να σκεφτεί ποια βιβλιοθήκη χρειάζεται.
  Δεν καταλαβαίνω γιατί τόσο κακό να είναι εύκολο ένα λειτουργικό. Η δυνατότητα της κονσόλας πάντα υπάρχει όπως και το πείραγμα του πυρήνα (στο linuxformat αναφέρει σχετικό άρθρο για το τελευταίο).

  Άλλωστε τα εργαλεία για να το χρησιμοποιήσεις εσύ όπως θες υπάρχουν οπότε δεν νομίζω να αποτρέπουν τον απλό χρήστη ούτε τον προχωρημένο να το μάθει.
  Επιπλέον όποιος θέλει να πειραματιστεί σοβαρά με το linux δεν θα βάζει το ubuntu θα βάλει όπως προείπα το slack ή το debian. Δεν θα είναι όμως απλός χρήστης.

  Ένα τελευταίο πέρα της δημοτικότητας το ubuntu μας δίνει επίσης την δυνατότητα να δούμε και την ανθεκτικότητα του πιγκουίνου σε μεγαλύτερο βαθμό όσο αναφορά την ασφάλεια, την σταθερότητα κτλ.

  Θα ήθελα πάντως να μάθω ποια είναι αυτά τα λάθος πράγματα (ελπίζω να μην εννοείς το click and install) 🙂

  Koulpa καλώς ήρθες

  Αν θες γίνε πιο συγκεκριμένος σχετικά με τα προβλήματα. Τι εννοείς λέγοντας μπογκς;

  Αν δεν μπορείς να δεις τα κλειδωμένα dvd χρειάζονται κάποιοι codecs τους οποίους πρέπει να κατεβάσεις. Γενικά το ubuntu (κάπως σαν την διανομή openSUSE) δεν περιλαμβάνει οδηγούς και codecs κλειστού κώδικα στην βασική διανομή. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι οδηγοί της κάρτας γραφικών, οι codecs για mp3 κτλ. Αυτούς θα πρέπει να τους εγκαταστήσεις μετά μέσω διαδικτύου. Έτσι όταν συνδεθείς στο διαδίκτυο και πατήσεις σε ένα αρχείο πχ mp3 θα ανοίξει ένα παράθυρο που θα σε ρωτήσει αν θες να τους κάνεις εγκατάσταση. Οπότε μετά θα παίζει τα αντίστοιχα αρχεία. Για τα κλειδωμένα dvd θα προσπαθήσω να φτιάξω ένα post γιατί και σε εμένα δεν έπαιζαν αλλά ήταν πολύ απλή η λύση.

 6. Ο/Η John Tikis λέει:

  cortlinux. To slack είναι ίσως το καλύτερο λίνουξ που παίζει. Αν δεν βασιζόταν η δουλειά μου στο λίνουξ θα είχα slack και όχι opensuse/SLES. Το αν είναι για αρχάριους ή όχι, εξαρτάται από πολλά. Ήταν το πρώτο λίνουξ που έβαλα και…. το αγάπησα. ΑΛΛΑ, ήθελα να μάθω λίνουξ/unix ΟΧΙ απλά να μετακομίσω από Windows σε κάτι άλλο. Το ubuntu δεν σε βοηθάει να μάθεις, αλλά σε βοηθάει να φύγεις από την MS.

  Όσον αφορά τα λάθη/προβλήματα, δες τα links που μου έδειξες πριν. Παραλίγο να λιποθυμίσω!!! Το 95% των ανθρώπων εκεί μέσα πιστεύουν πως δεν υπάρχει πρόβληαμα να τρέχεις σαν Root το γραφικό περιβάλλον!!!!!! Άμα βγεις έξω στη κοινωνία και το πεις/κανεις αυτό, έχεις πάρει κλωτσιά στον ποπό. Προφανώς οι άνθρωποι για να τα λένε αυτά δεν έχουν καταλάβει βασικά πράγματα για την αρχιτεκτονική του λίνουξ οπότε το χρησιμοποιούν σαν να είναι windows. Και εδώ είναι το ΜΕΓΑ λάθος. Δυστυχώς τα προβλήματα δεν λύνονται με μαγικό κώδικο, αλλά με σωστές διαδικασίες, γιαυτό και τα Vista πήγαν να κάνουν permissions αλα Unix. Δεν είναι τίποτα να βάζει έναν κωδικό root όταν κάνεις κάτι σημαντικό στον υπολογιστή σου. Βασικά ανοίγεις ένα terminal και έχεις ένα session πάντα με root login, αλλά αντί να κάνουν αυτό μπαίνουν στα γραφικό περιβάλλον με Root!!!! Γιατί αντί να τους μορφώσουν, αποφάσισαν να μιμηθούν τον «κακό» ανταγωνισμό.

  Επίσης τα λίνουξ έχουν δοκιμαστεί από θέμα ασφάλειας εδώ και πολύ καιρό γιαυτο και το 60% του ιντερνετ είναι σε λίνουξ servers, δεν είναι εκεί το θέμα λοιπον.

  ο koulpa εννοεί μπλογκς και έκανε τυπογραφικό λάθος. Απλά πρέπει να εγκαταστήσει το flash-plugin.

  Το SElinux που ανέφερα πιο πριν δεν είναι διανομή, αλλά patch για τον πυρήνα. Μη το δοκιμάσεις, δεν θα σου αρέσει και είναι αρκετά πολύπλοκο, αλλά αν επιμένεις έχω να σου δώσω και ένα βιβλίο πάνω σε αυτό.

  Το Opensuse π.χ. δεν έχει καμία διαφορά σε user-friendliness απο τα ubuntu και υποστηρίζουν και τις ίδιες συσκευές. Παρόλα αύτα δεν κάνουν «αλχημείες», απλά έχουν καλό manual. Αν θες την τελείως προσωπική μου άποψη το opensuse έχει όραμα και πολύ καλούς μηχανικούς και σε ένα-δύο χρόνια θα είναι πολύ πιο μπροστά από οποιονδήποτε άλλο. Αλλά όλα αυτά είναι εικασίες 🙂

  Άσε που τελευταία αρχίζει και μου αρέσει η ιδέα του OpenSolaris της Sun Microsystems.

  Χαιρετώ

 7. Ο/Η cortlinux λέει:

  Χμμ ο μοναδικός λόγος που δεν εγκατέστησα OpenSuse (με Suse έχω πρωτοξεκινήσει εγώ) είναι η συμφωνία με την MS. Κάπου με προβληματίζει.

  Αλλιώς πολλοί λόγοι θα με οδηγούσαν στο OpenSuse όπως είναι και το γραφικό περιβάλλον (μου αρέσει πολύ το KDE παρότι σε πολλούς φαντάζει περίπλοκο).

  Πιθανόν να το εγκαταστήσω κι αυτό μαζί στον φορητό.

  Θα ήθελα να εγκαταστήσω κάποια στιγμή slack αλλά ακόμη δεν το βλέπω.

  Σχετικά με Root: Νομίζω ότι εδώ κι αρκετό καιρό μπορεί να μπει κάποιος με γραφκό περιβάλλον σε κατάσταση root (δεν είναι πρωτοτυπία του ubuntu). Και δεν νομίζω ότι γίνεται μόνο για τους πρωτάρηδες αλλά αποτελεί και μία ευκολία. Όπως και να το κανουμε το γραφικό περιβάλλον είναι πιο ξεκούραστο και εύχρηστο (όχι όμως και πιο γρήγορο ή αποτελεσματικό) από την κονσόλα. Αν είναι να κάνεις πολλές εργασίες μάλλον με γραφικό περιβάλλον θα μπεις.
  Σε όποια διανομή κι αν δοκιμάσεις να μπεις ως root σε γραφικό περιβάλλον σου υπενθυμίζει ότι αυτό αποτελεί μία επικίνδυνη κίνηση. Σε όλες μα όλες τις διανομές.

  Μετά από αυτό ο καθένας αναλαμβάνεις τις ευθύνες του :-/

  Σε ευχαριστώ για τον διάλογο.

  σχετικά με koulpa άρα μάλλον το σημερινό post θα τον βοηθήσει 🙂

  υγ: δεν με ενοχλεί το περίπλοκο , το ασαφές με ενοχλεί.
  άλλωστε νομίζω ότι δεν θα διαφωνήσεις ότι το linux πάσχει ολίγον τι από help files. Ένα από τους βασικούς λόγους που κάποτε έβαλα linux ήταν γιατί θα μπορούσα να το κάνω να τρέχει στα μέτρα μου… Οπότε αν έχω χρόνο δεν θα με πειράξει να «παίξω» με τον πυρήνα 😉

 8. Ο/Η John Tikis λέει:

  Sorry που ξαναγράφω :))) τώρα παρατήρησα κάποια άλλα πράγματα που είπες. Αυτό που λες για τις βιβλιοθήκες δεν ισχυεις εδώ και πολλά χρόνια. Όλα τα λίνουξ έχουν πλέον κάποιο σύστημα αλα apt-get, μέχρι και το slackware.

  Αυτό που είπες με τον πυρήνα και για recompile π.χ., δεν ισχύει. Αμα δοκιμάσεις ποτέ να το κάνεις σε κάποια διανομή του στυλ suse/ubuntu μόλις αχρήστευεσες το σύστημα σου. Και για να επαναφέρεις όλες αυτές τις αυτοματοποιήσεις που σου παρέχουν αυτές οι διανομές θα σου πάρει μέρες(το έχω κάνει). Γιαυτές τις δουλειές επιλέγεις slackware όπου ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ μεν το compile αλλά είναι πιο απλό,καθαρό κλπ.

  Υπόψην πως σε διανομές suse/ubuntu δεν χρησιμοποιούν έναν απλό πυρήνα από το http://www.kernel.org. Του φοράνε διάφορα γνωστά patches και επιπλέον τα specialized patches που έχει η κάθε εταιρεία.
  Αυτό φυσικά είναι καλό για τον χρήστη που τα θέλει όλα στο πιάτο αλλά κακό γιαυτόν που θέλει να παίξει με διάφορα settings του πυρήνα.

  Ουφ πολλά είπα πάλι! Υπόσχομαι πως έιναι τα τελευταία!

 9. Ο/Η cortlinux λέει:

  Καθόλου μην το ξαναπείς αυτό. Όπως γράφω και στην περιγραφή του blog αυτού.
  Εγώ χάκερ ή ειδικός δεν είμαι. Τις εντυπώσεις μου γράφω καθώς και κάποια κόλπα που έχω βρει ως πιο απλός χρήστης. Οπότε οι σχολιασμοί και οι πληροφορίες από έναν πιο ειδικό πάντοτε είναι ευπρόσδεκτες σε αυτό το blog 🙂

  Αυτές οι πληροφορίες που έδωσες σχετικά με το recompile είναι πολύ χρήσιμες.

  🙂

 10. Ο/Η John Tikis λέει:

  Α δεν κοιμάσαι ε???? Τώρα θα δεις 😛

  1) Στο γραφικό περιβάλλον μπορείς να μπεις σαν root από το 1980, το θέμα δεν είναι αυτό αλλά το ότι δεν έμπαινε κανείς. Στο γραφικό περιβάλλον μπαίνεις ΠΑΝΤΑ σαν απλός χρήστης και έχει πάντα ένα terminal ανοιχτο με δικαιώματα root. Αλλο το ένα, άλλο το άλλο.

  2) Το suse έχει excellent manual, άσε που πλέον τα βιβλία για linux έχουν κατακλησει την αγορά. Αλλά για μερικά projects σίγουρα ισχύει αυτο που λες.

  3) Το θέμα με την MS/Novell είναι σαχλαμάρα. Απλά οι περισσότεροι δεν ξέρουν πως δουλεύουν οι εταιρείες. Δεν καταλαβαίνουν πως αν το αφεντικό μου π.χ. ακούσει για αυτή τη συμφωνία θα πει» Αααα αν είναι να βάλουμε λίνουξ θα βάλουμε suse, γιατί συνεργάζονται με την MS».

  4) Η μοναδική πικρία που έχω για την Novell είναι που συνεχίζει και υποστηρίζει το σίχαμα που λέγεται .NET(δηλαδή το Mono).

  Πάω για νάνι τώρα

 11. Ο/Η mr.pr0n λέει:

  Hackαρε το root password σε Ubuntu και bootαρε σαν… root!

  Μια διανομή linux (όπως Ubuntu) προσφέρει είσοδο επιλογων boot που ξεκινα με
  «Recovery Mode» or «Single-User Mode».
  Αν κάτι τέτοιο είναι το box που θέλετε να «hackαρετε» … τότε τα πράγματα είναι
  πολύ εύκολα! 😀
  Κάνετε χρήση GRUB και manually κάνετε edit στο boot menu …
  Για να μπείτε στο menu επιλογων του GRUB πατάτε esc και μετά:
  * Με τα βελάκια επιλέγεται το boot entry που θέλετε να hackαρετε
  * Πατάτε e για να για να κάνετε edit πάλι με τα βελάκια για να πάμε στο line του
  kernel
  * Πατάμε e πάλι για edit
  * Στο τέλος της γραμμής γράφουμε τη λέξη single
  * ESC για να πάμε πίσω
  * ..και τέλος b για boot σε αυτό το hackαρισμενο kernel……!!!
  Το kernel θα bootarei κανονικά (?)(δε θα χει βεβαια γραφικά – splash screen) και
  θα καταλήξει στο τέλος σε ένα root prompt (sh#).
  Εδώ είμαστε (we ‘r in).. Έχουμε root access στο σύστημα…ας αλλαξουμε το
  password.
  # passwd
  Αυτό ήταν … θα αλλάξει το password στο password που θέλετε…
  have p/h/u/n

  pr0n (a.k.a mr.pr0n) ~ mr.pr0n@hotmail.com
  ..=-=-=-=-=-=-=-=-..

  cya arroun’ man 😉

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: