ένα μήνα μετά

Ομολογώ ότι όταν ξεκίνησα την μετάβαση δεν ήμουν και τόσο αισιόδοξος. Είναι δύσκολο να αλλάζει συνήθειες. Βέβαια είμαι και τύπος που βαριέται εύκολα και αναζητώ το καινούριο. Αυτές τις 30 και μέρες έχω καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα.

Το linux ουσιαστικά ως περιβάλλον εργασίας (για απλό χρήστη) τώρα πια αρχίζει και ωριμάζει. Γιατί ναι είναι ωρίμανση οι αυτοματισμοί (στην τελική έχω τον υπολογιστή για να μειώνω τις ώρες εργασίας μου όχι για να τις τρώω στην consόλα ) και αυτοί δεν μειώνουν την δυνατότητα παραμετροποίησης από τον απλό χρήστη.

Σίγουρα (από όσο μαθαίνω) δεν μπορώ να patchάρω ή να hackάρω τον πυρήνα. Όμως ποιος απλός χρήστης θα έκανε κάτι τέτοιο. Κι όταν μιλάμε για απλό χρήστη μιλάμε για την κοπελιά που θα τον χρησιμοποιήσει για το facebook , για τον υποφαινόμενο που ετοιμάζει την πτυχιακή του, για μια diva που θέλει να παίξει με το διαδίκτυο και με τα gadgetsάκια του. Ένας απλός χρήστης δεν θέλει να παίξει με την consόλα. Ή αν γίνει αυτό δεν θέλει για πολύ.

Παρόλα αυτά φυσικά και δεν πρέπει να χαθεί η δυνατότητα παραμετροποίησης μέσω αυτής που είναι βασικό στοιχείο της δυναμικότητάς του ως λειτουργικό.

Θα μου πει κάποιος ότι τότε εντάξει μην βάλει linux.

Διαφωνώ κάθετα. Αν έχει γίνει γνωστός ο πιγκουίνος είναι γιατί κάποιοι θέλησαν να τον κάνουν πιο εύκολο και προσιτό. Αλλιώς τώρα δεν θα υπήρχαν gnome και kde (υπάρχουν κι άλλα γραφικά περιβάλλοντα φυσικά) όπως (πολύ πιο βασικό) επίσης δεν θα μιλούσαμε για αυτόν. Αν κάποιοι θέλουν να δουλεύουν από consόλα και μόνο γιατί είναι μεγάλοι hackers δικαίωμά τους ίσως όμως δεν βλέπουν την πραγματικότητα. Ο πιγκουίνος ή γίνεται ακόμα πιο φιλικός (πραγματικά φιλικός) ή θα μπει στο καλάθι της ιστορίας (sic).

Το linux πέρα από τις επαναστάσεις που ονειραίγονται* κάποιοι, μπορεί να δράσει καταλυτικά στην λειτουργία της αγοράς. Ο λόγος είναι ότι από τις βάσεις του δεν έχει μονοπωλιακές διαθέσεις. Μπορεί να αναγεννά την αγορά λόγω του ανοιχτού του χαρακτήρα. Έτσι μια εταιρεία όπως η Redhat δύσκολα μπορεί να γίνει Microsoft μια και εύκολα μπορέι να δημιουργηθεί μια αντίστοιχει εταιρεία (καλά όχι και τόσο εύκολα). Έπισης όντας προσαρμόσιμος ο πιγκουίνος μπορεί να προσαρμοστεί στην εργασία και τις επιθυμίες του καθενός.

Όμως αυτή η προσαρμοστικότητα είναι μέχρι στιγμής διαθέσιμη μόνο στους βαριά (έχει μυρωδιά από junky αυτό) μυημένους, γεγονός που το καθιστά μην προσβασιμο από μια μεγάλη μερίδα της αγοράς. Ίσως είναι κάτι που θα πρέπει να μπει ως βασικό στόχος των επόμενων διανομών.

Να αρχίσει να γίνεται πιο εργονομικός. Καλά τα εφέ αλλά να είναι και χρήσιμα. Πολλοί ενθουσιάζονται με τους 3dατους κύβους όμως τι να το κάνω ως εφέ; Καλώς υπάρχει φυσικά.

Όμως μου είναι λιγάκι πιο βασικό «εφέ» να μπορώ να δω το status των μελανιών του printer canon μου, για παράδειγμα. Ξέρω δεν φταίει απαραίτητα ο πιγκουίνος μας όμως κάπως θα πρέπει τέτοια απλά πράγματα να μην αποτελούν προβλήματα (έχει φυσικά μεγάλη ευθύνη και η canon στον συγκεκριμένο τομέα). Και φυσικά όλα αυτά με γραφικό περιβάλλον.

Οι χρήστες θέλουν , ο tux μπορεί;

Για μένα μπορεί. Αλλιώς δεν θα τον χρησιμοπούσα.

Όμως χρειάζεται αρκετή δουλειά ακόμη.

*ονειρεύονται και ορέγονται μαζί με παρήχηση ονείροξης.

5 Responses to ένα μήνα μετά

 1. Ο/Η koulpa λέει:

  Το 7.1 μου φαίνεται πιό βαρυ κι απο τα win.. αλλά υπάρχουν τόσες διανομές linux που όλοι μπορούν να βρούν αυτή που τους ταιριάζει..
  Ο μέσος αρχάριος χρήστης δε εγκαθηστά ούτε τα win μονος.. έχω εγκαταστήσει σε φίλους αρκετές φορές win.. είναι πιό εύκολο μετά.. αλλά αν μάθω μερικά πράγματα για το linux μπορεί να τα προτιμήσω στο μέλον.. αν και αχολήθηκα με προγραμματισμό μέχρι πριν 20 χρόνια.. τώρα δε θα τομούσα να εμπλακώ.. χρειάζεται αλύπητος χρόνος και όρεξη..:):)
  Καλή συνέχεια.. πεεριμένω νέα και εντυπώσεις:):)

 2. Ο/Η cortlinux λέει:

  Βαρύ από την στιγμή που θα του περάσεις τους drivers της κάρτας γραφικών δεν νομίζω (το οποίο είναι ένα απλό κλικ). Άλλα μπορώ να του προσάψω άλλα αλλά όχι αυτό.

  Τα βγάλαμε τελικά εεε;

 3. Ο/Η koulpa λέει:

  όχι δεν σκοπεύω να τα βγάλω αν δε ενοχλήσουν..:):) δεν έχω ασχοληθεί με κάρτα γραφικών.. σε laptop τα έχω..:):)
  Τα debian ήταν πολύ ελαυρώτερα.. αλλά δεν έβλεπαν όλο το δίσκο.. και ήθελαν αρκετή δουλειά σε γραμμή εντολών..:):)

 4. Ο/Η alekos λέει:

  Μια από τις βασικές αρχές του Linux είναι να χρησιμοποιεί όσο το δυνατόν όσο πιο γενικούς driver μπορεί για τις διάφορες συσκευές του υπολογιστή. Αυτό έχει το μεγάλο πλεονέκτημα ότι σε όποιον υπολογιστή και να το βάλεις και καθώς όποιο περιφερειακό και να έχεις θα καταφέρει να δουλέψει. Από εκεί και πέρα είναι θέμα των ίδιων των κατασκευαστών να προσφέρουν σωστούς drivers των συσκευών τους για το linux. Η nvidia το έχει πάρει χαμπάρι εδώ και καιρό και παρέχει πολύ καλές υπηρεσίες για linux users. Και βέβαια με την τακτική αυτή το linux δεν έρχεται εφοδιασμένο με χιλιάδες οδηγούς που δεν πρόκειται ποτέ αν χρειαστεί ο χρήστης οπότε έχουμε και μικρότερο λειτουργικό.

 5. Ο/Η cortlinux λέει:

  Κατανοητό αυτό και λογικό.
  Άλλωστε σχετικά με τον εκτυπωτή μου έχω περισσότερο τσατιστεί με την canon που οι drivers της ,οι επίσημοι, είναι απλά για να λειτουργήσει ο εκτυπωτής όχι όμως με την ίδια εργονομία με αυτή των windows. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι ξοδεύω πολύ περισσότερο μελάνι πράγμα που καταντά και ασύμφωρο.
  Είναι μεγάλη η ευθύνη και των εταιριών. Πιστεύω ότι η περίπτωση του ubuntu (λόγω της δημοτικότητάς του) θα βοηθήσει αρκετά σε αυτό τον τομέα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: