ps and kill

Είναι καιρός που έψαχνα μια εντολή που θα μου εμφάνιζε στην consόλα οτιδήποτε έτρεχε εκείνη την ώρα, διότι κακά τα ψέμματα όπου δεν φτάνει το GUI η consόλα φτάνει και τα διαλύει… Αρκεί να βρεις τα κατάλληλα κλειδιά.

Στην περίπτωσή μου αντιμετώπιζα το εξής πρόβλημα:

Ενώ είχα υποτίθεται κλείσει μια εφαρμογή μέσω της «παρακολούθησης συστήματος» του gnome αυτή στεκόταν περίφανη μπροστά μου και αδιάλακτη προς τις παροτρύνσεις του mouse για απομάκρυνση.

Νόμιζα ότι μέσω της εντολής ls και με την βοήθεια μιας xtra παραμέτρου θα μου εμφανιστούν οι εφαρμογές που τρέχουν (όλες όμως όχι μόνο αυτές που προτιμά να μου δείχνει η εφαρμογή του gnome). Mετά από αρκετή ώρα κατάφερα να εντοπίσω την εντολή ps.

Πληκτρολογώντας ps –help στην consόλα θα εμφανιστεί μια κατατοπιστική βοήθεια. όμως ας τα πάρουμε από την αρχή

πέστε ότι αντιμετωπίζουμε την παραπάνω περίπτωση, ότι δηλαδή παρότι εμείς «κλείνουμε» μια εφαρμογή αυτή «αντιστέκεται» δυναμικά , τι κάνουμε;

Ανοίγουμε μια consόλα όπου πληκτρολογούμε ps -x

Οπότε εμφανίζονται τα παρακάτω αποτελέσματα (είναι ενδεικτικά και διαφέρουν από υπολογιστή σε υπολογιστή) όπου είναι οι εφαρμογές που τρέχουν εκείνη τη στιγμή (κανονικά ή σε κατάσταση αναμονής ή ζόμπι).

PID TTY STAT TIME COMMAND
1 ? Ss 0:02 /sbin/init
4896 ? S< 0:04 [kondemand/0]
4897 ? S< 0:00 [kondemand/1]

Eμάς μας ενδιαφέρουν το πρώτο (PID) και το τελευταίο (COMMAND). Στο COMMAND θα εντοπίσουμε την «άτακτη» εφαρμογή. Για να την συνετίσουμε θα πληκτρολογήσουμε kill και το αντίστοιχο PID της. Για παράδειγμα στην περίπτωση που θέλουμε να σκοτώσουμε το kondemand/0 θα πληκτρολογήσουμε kill 4896.

Ελπίζω αυτός ο μικρός οδηγός να σας φανεί χρήσιμος ενώ για περαιτέρω μελέτη παραπέμπω στον πολύ πιο αναλυτικό οδητου του linuxcommand.

7 Responses to ps and kill

 1. Ο/Η koulpa λέει:

  Δεν το έχω αντιμετωπήσει.. θα το έχω υπόψην..:):)
  Να καταθέσω και τη δική μου χθεσινοβράδυνή περιπέτια..
  Είπα να δοκημάσω το kubuntu me kde4.0 να δω τι’ν τουτ’..
  έβαλα σε ένα dvd ότι ήταν χρήσημο από τα κατετραμένα win.. και ξεκίνησα.. μάλον νωρίς.. κατ’αρχήν απο το dvd καλά έτρεχε φτοχό αλλά ελαυρύ.. στη συνέχεια είπα να το εγαταστήσω.. δε κατάλαβα να με ρώτησε.. αλλά έκανε ένα ωραιότατο φορματ.. σε ΟΛΟ το δίσκο και στρογγυλοκάθησε στη μέση.. έχασα και μερικές φωτός που δε σκεύτηκα να σώσω.. αλλά ταχύτατο.. αλλά δε φόρτωσε αυτόματα τίποτα εκτώς του λειτουργικού και κάπων εργαλείων δικτύου.. τα λοιπά μάλον θέλανε χειροκίνητη εγκατάσαση.. ε είχε πάει 03:00 πιά.. εγκατέστησα λοιπόν το ubuntu 7.10.. :):)
  Αποτέλεσμα.. α)θα περιμένω επόμενη διανομή..
  β)θα πειραματίζομαι στο μικρό σκληρό του pc που δε χρεισημοποιώ και όχι στο laptop..
  γ)μεσα στην αναπμουμπούλα.. μου εμφανίστηκαν κάποιοι οδηγοί για μη ανοιχτου κώδικα προγράματα.. και λύθηκε το θεματάκι που είχα με τα dvd.. και μη έχοντας άλλες αειδίες στο σκηρό.. πάει λίγο πιό γρήγορα το ubuntu 7.10..:):)
  Την καλησπέρα μου:):)

 2. Ο/Η alekos λέει:

  Και αν η εφαρμογή δεν λέει να κλείσει της πατάμε ένα kill -15 για να καθαρίσει και ότι έχει αφήσει δεξιά και αριστερά.
  Και αν λέμε αν δεν κλείνει και με kill -15 καταφεύγουμε στο κακό μεν ισχυρό δε kill -9. που είναι σαν να λες στην εφαρμογή σου asta la vista babe.

 3. Ο/Η cortlinux λέει:

  Βασικά koulpa δεν σε αδικώ για αυτό που έπαθες. Ενώ το ubuntu είναι γενικά πολύ εύκολο, το εργαλείο κατατμήσεών του κατά την εγκατάσταση δεν νομίζω ότι είναι κι ότι πιο εύκολο κι εύχρηστο. Από την άλλη όμως σίγουρα θα πρέπει να σε ρώτησε που θα το κάνεις εγκατάσταση…

  Aleko για το kill -9 διάβασα πιο μετά αλλά είπα να αφήσω τις βιαιότητες :-p αλλά είναι πολλές φορές υπεραναγκαία η προσθήκη -9.

 4. Ο/Η koulpa λέει:

  Οχι δεν έχω παράπονο από τα 7.10 μια χαρα είχε γίνει η εγκατάσταση.. και είχε βρεί και διατηρήσει και τα debian και τα win.. και όταν χειροκίνητα είχα απορήψει κάποια partitions είχαν διατηρηθεί τα αρχία των win.. αυτή η τελευταία βέρτιον δεν είδε τίποτα.. έκανε φορμάτ και προχώρησε..:):)
  Ξαναέβαλα έτσι κι αλλιώς τα 7.10..:):)

 5. Ο/Η cortlinux λέει:

  Βασικά από όσα γνωρίζω η έκδοση που εγκατέστησες ήταν σε πειραματικό στάδιο. Από ubuntu γενικά προτιμώ αυτές που είναι βασισμένες στο gnome περιβάλλον 🙂

 6. Ο/Η Ventrix λέει:

  Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και την killall που συντάσσεται με το όνομα της εφαρμογής.

  killall firefox-bin για παράδειγμα.

  Επίσης πολύ καλό είναι το προγραμματάκι xkill. Το τρέχεις, κάνεις click στο παράθυρο που έχει κολλήσει και το αποχαιρετάς μια για πάντα:)

 7. Ο/Η cortlinux λέει:

  Το killall δεν το γνώριζα many thanks my friend 🙂

  Το xkill το θυμάμαι πολύυυυ παλιά και είναι πράγματι πολύ αποτελεσματικό.

  Καλώς όρισες στο blogίδιον

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: