απλά και λειτουργικά

Eίμαι οπαδός του minimal. Εξού,  και παρότι το χάος βασιλεύει στο γραφείο γύρω μου, γοητεύομαι από πράγματα με λιτές γραμμές αλλά ουσιαστικές. Όχι δεν θα μιλήσω για τη διαμάχη gnome και kde αλλά για καποιες μικρές αλλά λειτουργικές εφαρμογές.

Η πρώτη είναι ένα παιχνίδι που ανακάλυψα. Δεν θα έλεγα ότι έχει κάτι το ουσιαστικό αλλά καταφέρνει παρόλη την απλότητά του να σε κρατήσει. Δεν έχει απαιτήσεις (από το σύστημα αλλά και το χρήστη) , τα γραφικά του είναι απλά, ο χειρισμός του εύκολος αλλά και λειτουργικός, Ποιο είναι αυτό το παιχνίδι; Το gplanarity.

Σκοπός του παιχνιδιού είναι να καταφέρουμε καμία «κλωστή» να μην τέμνεται από μία άλλη. Για να το καταφέρουμε αυτό θα πρέπει να μετακινούμε κάποιες «καρφίτσες» όπου στο κεφάλι της κάθε μίας μπορεί να συνδέονται από μία μέχρι όσες θέλει ο σαδιστής προγραμματιστής, κλωστές.

για περισσότερες λεπτομέριες εδώ.

Η δεύτερη εφαρμογή είναι πολύ γνωστή στους linuxάδες και είναι το beagle. Δυστυχώς τα repos της canonical είχαν μείνει στην v3.3 ενώ αυτή έχει κατά πολύ προχωρήσει. Ευτυχώς στο getdeb μπορεί κάποιος να κατεβάσει την v3.8 είναι σκάλες ποιο γρήγορη και λειτουργική. Είχα απορία να δω αυτή τη δυνατότητα να σκανάρει ακόμη και τα κείμενα σε dt για να σου βρει αυτό που ψάχνεις. Και πραγματικά το κάνει κάνοντας και τη χρήση του υπολογιστή πιο λειτουργική.

περισσότερες φυσικά λεπτομέριες εδω.

Μία τρίτη εφαρμογή αρκετά χρήσιμη για αυτούς που ασχολούνται με τη μετάφραση είναι το opendict. Όχι δεν έχουμε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας αρχείων po. Θα το έλεγα σαν ένα είδος υπηρεσίας answers αλλά στο pc μας με τη δυνατότητα όμως να φτιάξουμε και το δικό μας λεξικό το οποίο θα μπορούμε και να το σώσουμε αλλά και να το ενσωματώσουμε ,φυσικά, στο πρόγραμμα. Δεν έχω κοιτάξει αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί κι από άλλα προγράμματα ενώ το site της εφαρμογής είνα μέχρι στιγμής υπό κατασκευή.

Να κλείσω λέγοντας ότι με απογοήτευσε πολύ η απόφαση να μην συμπεριληφθεί το kooka στο KDE4 (αν και πολύ καθυστερημένα το έμαθα κυρίως λόγω ότι εδώ και πολύ καιρό χρησιμοποιώ GNOME). Δυστυχώς στην περίπτωση που θέλουμε να scanarουμε σοβαρά η επιλογή του XSane παραμένει μονόδρομος χωρίς αυτό να υποδηλώνει ότι πρόκειται για υποδεέστερη εφαρμογή.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: